Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

середу, 30 жовтня 2013 р.

Хліб - всьому голова, а картопля - шия

Наші Парафіяни в с. Зарудинці зорганізували жертовний збір продуктів на потреби Парафії, Духовної Семінарії та потребуючих Сестринних монастирів. Дуже сердечно дякуємо усім за те, що поділились своєю добротою.




дитячі осінні канікули в лісах с. Андрушівка - 29 жовтня 2013

29 жовтня 2013 року наші міністранти взяли участь у спільних осінніх канікулах з дітками з Андрушівки. Під час відпочинку в лісі проводиоась катехетично-біблійна вікторина, а перед цим ми разом молились на Розарію, шукаючи таємниці Розарія по лісі. Всі ці заходи приготували О. Сергій Серебровський – вікарій з Андрушівки, та С. Людмила Бойко – катехетка. На закінчення ми розпалили ватру неподалік річки під лісом, та споживали смачний шашлик з картоплею.

Дякуємо сердечно організаторам за те, що нас запросили до себе та дуже щедро прийняли.




запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

Відпуст Святого Апостола Юди Тадея в Забарі - 28 жовтня 2013


28 жовтня 2013 року наші парафіяни та міністранти побували на Відпусті Святого Юди Тадея Апостола в с. Забара, біля Андрушівки. Нас запросив на це свято настоятель О. Андрій Ковалевський. З цієї нагоди ми бажаємо усім парафіянам з с. Забара, священикам та С. Людмилі Бойко щедрого заступництва Апостола Юди Тадея особливо у безнадійних справах. А за чудову гостину виражаємо нашу велику подяку та передаємо низький поклін.





запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

Паулинські Реколекції про покликання

25 – 27 жовтня 2013 року наші міністранти з Зарудинець разом з нашим постулантом Бр. Миколаєм Омельченком побували на реколекціях про покликання в Парафії Пресвятої Діви Марії Матері Церкви в Сатанові. Ці реколекції проводив наш О. Юстин з Броварів. Реколектанти також мали нагоду побувати в нашому монастирі у Кам'янець-Подільському, а також побачити саме місто і зачерпнути історії з давнини.



запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

Неокатехуменат

В нашій Парафії від 27 жовтня аж до 22 грудня буде проводитись Євангелізація парафії та нашого міста через проголошення катехез групою неокатехуменальних місіонерів з Іспанії на чолі з О. Енріке. Просимо до цього поважно приготуватись і приймати наших місіонерів. А як усе добре вийде, то зорганізуємо таку спільноту в нашій Парафії. В неділю (27 жовтня) від 15:00 до 17:00 представники Неокатехуменальної Дороги євангелізували жителів Ружина в центрі міста.
Просимо вас приєднатись до цієї місії. Запрошуємо усіх Вас і Ваших знайомих, які є поза Церквою, на слухання Слова Божого в кожний понеділок та кожний  четвер після вечірньої Святої Меси, яка відправляється о 18:00.





запрошуємо переглянути фотогалерею:
- ewangelizacja
- katechezy

altanka - монаший намет

З 21 по 23 жовтня при нашому паулинському монастирі в Ружині росла АЛЬТАНКА – намет. Це ще одна можливість приймати гостей і що найважливіше, можна тепер спокійно розмовляти з людьми, які потребують окремих зустрічей та індивідуальних розмов на одинці. До цього ще позитивно сприяє свіже повітря, спів птахів та голосіння сусідських курей, а часом також дає про себе знати «вірний сторож» - собака інших сусідів. Все як у казці про гарне село.
        Наш намет розташований в парку Матері Божої, де знаходиться фігурка Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії і хрест з розп’ятим Ісусом. Така атмосфера сприяє молитві та духовним роздумам.

Вже деякі парафіяни досвідчили цієї духовної романтики в Марійному саду Отців Паулінів – тож запрошуємо інших до нашого монашого намету.





запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

працівники відновлюють святиню - поручні на хорах в костьолі

22 жовтня 2013 року наш костел знову набрав нового вигляду. Працівники поклали поручні на балясинах, що були раніше замонтовані на хорах. Тепер чекаємо на пофарбування і на дальшу працю у відновленні нашої святині.




запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

MEDUGORJE 2013 - Паломництво до Меджугор'є

В днях з 5 по 13 жовтня 2013 року Добрий Господь подарував мені та нашій С. Юстині паломництво до Меджугоря. Ми виїхали зі Львова 5 жовтня і повернулись у Львів 13 жовтня.
   Ці дні були справжніми Реколекціями з Божою Матір’ю. Взагалі ціла програма перебування там на цьому святому місці є дуже старанно приготовлена. І тому на цьому місці хочу сердечно подякувати Богу, Матері Божій, а також людям, які спричиняються до цієї Божої справи. Дякую Єпископу Яну Собіло, пані Гюльназ, Валентинці і Лієму – добродію, який матеріально допомагає організовувати ці Паломництва.
Меджугор'є вчить усіх, хто туди приїздить, справжньої молитви і любові до Бога та до ближнього.


запрошуємо переглянути фотогалерею:

Nabożeństwo Różańcowe - Молебень Святого Розарію

На протязі цілого місяця жовтня також і в цьому році триває урочиста молитва Святого Розарію в нашій Ружинській Парафії Божого Тіла. Під час Адорації Пресвятих Дарів в нашому костьолі читаємо роздуми, спільно молимось Розарій і щоденно лунає прекрасний спів у при музичному органному супровіді нашого постуланта Бр. Миколая Омельченка. Кожного дня ми сходимось на молитву о 17:00 і під час годинної Адорації маємо чудову нагоду поспілкуватись з Ісусом, так багато Йому розповісти, запитати і – що найважливіше – послухати, як Він сам до нас промовляє.


        Нашу святиню прекрашає гарна декорація з фігуркою Непорочного Зачаття Матері Божої з Лурд.


запрошуємо переглянути фотогалерею
>>> тут <<<

вівторок, 29 жовтня 2013 р.

Гелловін – це язичництво

«Гелловін – це язичництво, не що інше», 

- єпископ Станіслав Широкорадюк



Невдовзі у Католицькій Церкві згадуватимемо всіх святих і всіх померлих вірних. Єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Станіслав Широкорадюк з особливою теплотою згадує про це свято, адже, відправляючи Святу Месу за душі у чистилищі, неодноразово відчував їх допомогу.
У інтерв’ю для Католицького Медіа-Центру Владика розповідає про важливість урочистості, яка у ці дні особливим чином нагадує про Церкву тріумфуючу, страждаючу і подорожуючу, і застерігає бути обережними з такими народними гуляннями як Гелловін.
Владико, ось наближаються дні, під час яких Католицька Церква згадує і святих, і померлих... Наскільки важливі ці дні є як для живих, так і для померлих?
Перш за все, я думаю, важливі для живих, тому що ми, коли згадуємо святих, просимо їхнього заступництва. А культ святих у Католицькій Церкві - це дуже велике духовне багатство. Це прикраса різних богослужінь і велике заступництво. Я вважаю, що Католицька Церква має велике щастя, що є культ. І тому для живих він у першу чергу дуже потрібний, потрібне їхнє заступництво. Друге питання для померлих, тих, які чекають у чистилищі. Тому що молитва Церкви, а знаємо, що Церква є потрійною Церквою: Церква, яка воює на землі за своє спасіння; Церква, яка страждає у чистилищі і Церква тріумфуюча в Небі. Саме це дуже гарно поєднує ці два свята. Усіх Святих - тріумфуюча Церква, молимося за померлих, які страждають у чистилищі, і ми, живі, які потребуємо їхнього заступництва. Ось це нас єднає всіх. Це дуже глибока теологія, яку ми маємо у нашій Церкві.
Отож, скарб, який ми маємо, бачимо, що сьогодні певною мірою перебуває під загрозою. Чому? Україна зараз є незалежною державою, кордони відкриті. Культури інших країн, інших народів так само проникають і в Україну. Вже ні для кого не є таємницею, що Гелловін в Україні має щораз більше прихильників. І постає питання для християн чи ми можемо брати участь у цьому святкуванні, чи можемо поставити для дітей того ж самого гарбуза... Де є ця межа і чи сумісне святкування Гелловіну з святкуванням Усіх Святих?
Є такий вираз мавпування, коли людина щось робить, то мавпа любить повторювати. Правда? Стосовно речей святих таке мавпування відбувається з боку грішного світу. Власне, Церква молиться за померлих, молиться за заступництво святих, вказує на дуже важливий зв'язок між живими і померлими, а грішний світ хоче його чимось підмінити, підмінити на це святкування. Замість того, щоби включитися у нього так як Церква навчає, вони пробують підмінити, дати щось інше. І це загрожує не тільки дню Всіх Святих, який підмінюється Гелловіном. Гадаєте Різдво не під загрозою? У деяких державах святкування Різдва розуміється лише подарунками, святкуванням і феєрверками, а з чим це свято пов'язане, Хто народився, про це вже не говориться. Це саме відбувається зі святом Усіх Святих. Нам треба бути обережними у цих питаннях. Я вважаю, що вірних потрібно навчати, що ми не можемо наше християнство повертати знову в той язичницький світ. Бо це язичництво, не що інше. Так, ми християни. Навпаки такі звичаї ми охрестили… Було багато поганських звичаїв, традицій, які ми впровадили у християнство. Нешкідливі звичаї і традиції. Якесь святкування, народне гуляння теж може бути - чому ні?! Але потрібно відрізняти що є святе, що пов'язане з культом святих - це свята справа, а що означає якесь гуляння на вулиці. Це зовсім інше. Власне, Гелловін нам хочуть дати як народне гуляння на вулицях, а це небезпечно для християнства. Ми не повинні піддаватися на такі спокуси, на такі провокації, я би сказав, навіть.
Церква вірить у сопричастя святих і я знаю, Владико, що на початку Вашого пастирського служіння, одразу після рукоположення, кардинал Юліан Вайводс перед тим як Ви вирушили назад в Україну, тоді ще радянську, сказав речі, які, мабуть, служили допомогою не одній людині. У своїй книзі [«Короткий спогад про маленьку історію» - ред.] Ви згадували, що він каже: «Я знаю, що вас чекає важка місія, але коли буде дуже важко відправте Св. Месу за померлих, за душі в чистилищі, і вони вам допоможуть». Скажіть, будь ласка, чи Ви скористалися з цієї нагоди, а можливо комусь порадили?
Не тільки скористався, а й постійно користуюся. Знаєте, я дуже вдячний цьому геніальному єпископу, який пройшов нелегкий шлях як людина, як священик, як єпископ. Він пережив ті найстрашніші часи переслідування, він знав в'язницю, знав, що таке заслання і добре знав радянську владу, яка ніби дозволяла Церкві існувати, але жити нормально не давала. Я знаю як він страждав через це. І він сам черпав з цього. Коли він нас рукоположував, у нього сльози текли. Він говорив: «Ви як ті Божі агнці. Вам прийдеться дуже багато зализувати ран у вашому житті. І посилаю вас дійсно як Божих ягнят між вовків. Буде не тільки важко, буде небезпечно. І пам'ятайте, коли буде дуже важко, не знатимете, що робити, відправте Святу Месу за померлих, особливо за ті душі в чистилищі, які не мають жодного порятунку, за яких ніхто не молиться». У перші ж роки мого священицького служіння я почав це практикувати. Коли я відчував якийсь тиск, коли мені було страшно, навіть коли їздив до старших священиків радитися як мені бути, ті священики говорили те ж саме: «Молися, молися!» А коли я відправив одну службу за померлих, відчув, що дійсно є якась, знаєте, впевненість, що померлі допомагають, і навіть, більше. Мені кілька разів уві сні являвся мій настоятель, який мене послав у семінарію, о.Андрій Гладисевич. Він підтримав мене, що дійсно так треба робити, треба молитися, і що Свята Меса за померлих допоможе у будь-якій ситуації. І тепер, я би сказав, що ми теж переживаємо не прості часи. Ми пережили часи Радянського Союзу, пережили часи розвалу, коли не знали з чого починати. І я завжди відчував... Я священикам теж раджу: «Якщо вам дуже важко, хтось переживає кризу віри, кризу свого покликання, моліться за померлих!» Душі в чистилищі чекають на нашу молитву, якщо ми їм допоможемо своєю молитвою, своєю Месою, вони за вас ніколи не забудуть. І це правда. Допомагають.
Мені особливо подобаються ці свята. Пам'ятаю, у дитинстві у нас була гарна традиція, коли бабуся приходила і розповідала про наших заступників, про святого Станіслава, мученика і єпископа, іншим розповідала про святого Віктора, наприклад. Завжди на день Усіх Святих ми згадували про своїх небесних заступників і що це означає, що до них потрібно сьогодні особливо молитися, сьогодні особливе свято - день Усіх Святих. А вже після обіду це святкування перетворювалося на подорож на кладовище, порядок на якому наводили ще за кілька тижнів. А молитва ввечері була вже за померлих. Ми запалювали свічки, молилися. Це я пам'ятаю з самого дитинства. Так і сьогодні Святі Меси відправляються у день Усіх Святих, а ввечері молитва плавно переходить за померлих. Особливо у цих перших вісім днів, коли Церква уділяє відпусти за відвідування кладовища, які можна жертвувати тільки за померлих. Це дійсно великі благодаті, які Церква розділяє, авторитетно розділяє. Теологічно можемо підтвердити все те, що нас єднає зі святими і з душами в чистилищі, і ми живі, які ще подорожуємо і чекаємо на вхід до Дому Бога Отця. Це дуже важливо, тому я ще раз хочу підтвердити, що насправді молитва за померлих дуже багато нам допомагає.
Отже, як Церква на землі воююча, як ми згадали, маємо ще багато чого зробити. Просити про заступництво наших святих, але також молитися за наших померлих. Дякуємо Вам, Владико, за таке роз'яснення і за показання цих важливих речей, бо часто ми можемо забігатися, можемо дбати про інші речі, але забути про істотні обов'язки християнина.
Навіть ще більше хочу сказати. Я нещодавно був у Бердянську, де є місійний край християн, де вони ще такі невпевнені, дуже мало християн, особливо малою є католицька громада. І ось мені один чоловік розказав як він прийшов у Католицьку Церкву. Він говорить: «Я не вірив, мене ніхто не міг переконати у вірі, мене ніхто не міг переконати у тому, що Бог є і в тому, що ви займаєтеся благодійністю», бо там є такий харизматичний отець Здислав Зайоц, який провадить центр, багато дітей приходить... Він рахував, що це спосіб такого собі прозелітизму, втягування до своєї церкви. Не вірив. І що його навернуло? Що його переконало, як ви думаєте? Коли він з цими бездомними дітьми пішов на кладовище і там є місце виділене для бездомних людей. Стоять таблички «Невідомий мужчина», «Неизвестная женщина», якийсь там Ваня по кличці. Такі таблички стоять. І вони на цьому кладовищі роблять ідеальний порядок, ставлять свічки, запалюють, відправляють Службу. І ось, коли він це побачив, він говорить: «Я прозрів!. Добре, там тягнуть до себе дітей живих, але що вони хочуть від цих померлих, ще й бездомних?» І це його переконало. Ось вам заступництво людей з того світу. Я рахую, що це ті померлі проклали йому дорогу до віри. Кладовища навертають людей. Якщо ми придивимось уважно, задумаємося над своїм життям і молитимемось за померлих, то вони роблять навіть такі чудеса, що невіруюча людина стає автоматично віруючою.
Нехай, отже, вони допомагають нам у нашому християнському житті і Вам, Владико, у Вашому пастирському служінні. Дуже вам дякую!
Дякую!
Розмовляв отець Сергій Захарченко ОМІ

Інформаційна розсилка новин за 29 жовтня 2013 р.

«Гелловін – це язичництво, не що інше», - єпископ Станіслав Широкорадюк

29/10/2013
http://www.youtube.com/watch?v=Lh2he-8-mzY Невдовзі у Католицькій Церкві згадуватимемо всіх святих і всіх померлих вірних. Єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Станіслав Широкорадюк з особливою теплотою згадує про це свято, адже, відправляючи Святу 

Детальніше...

Релігійне невігластво - двері, відкриті для сатани

29/10/2013
Середина жовня, Львів. Група туристів роззирається біля Домініканського собору. Жіночка-екскурсовод розповідає, що у Західній Європі нема вродливих жінок, бо в Середні віки всіх красунь спалили як відьом. 
Детальніше...

Ватиканський дипломат зустрівся з заарештованим священиком у Білорусі

29/10/2013
Апостольський нунцій в Білорусі архієпископ Клаудіо Гуджеротті 25 жовтня 2013 зустрівся з о. Владиславом Лазарем, який вже кілька місяців перебуває у слідчому ізоляторі КДБ в Мінську. 
Детальніше...

150 в’язничних капеланів взяли участь у реколекціях

29/10/2013
20-24 жовтня  в Осередку в’язничної системи в Попово, біля Варшави, близько 150 в’язничних капеланів з Польщі, України, Росії, Латвії взяли участь в реколекціях. 
Детальніше...

Нові твіти від Папи Франциска

29/10/2013
«Якщо гроші і матеріальні речі стають центром нашого життя, вони захоплюють нас і роблять нас рабами», - написав сьогодні Папа у Твіттері. 
Детальніше...

Дві знакові зустрічі Папи Франциска

29/10/2013
Папа Франциск 28 жовтня 2013 р., провів дві знакові зустрічі – з правозахисницею, лауреаткою Нобелівської премії миру і з головою Світового банку. 
Детальніше...

1,5 млн. підписів для ініціативи «Один з нас»

29/10/2013
Минулого тижня на голосування у Європарламенті було подано пропозицію окреслену як «найбільш курйозним і фанатизованим текстом цієї каденції». Так званий рапорт Естрели (представниця Альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті Едіт Естрела – ред.) і пов'
Детальніше...

Створення Конгрегації у справах мирян

29/10/2013
Про створення Конгрегації у справах мирян говорив кардинал Оскар Андрес Родріґес Марадьяґа. Він координує працю Ради Кардиналів, яка складається з восьми членів, і буде допомагати Папі в управлінні Церквою, і готувати проект реформи Римської Курії. 
Детальніше...

Кардинал Пелл: Франциск – єзуїт старої школи

29/10/2013
«Франциск є хорошим прикладом єзуїта старої школи: добре освічений, добре панує над собою, дисциплінований, з великим досвідом різних точок зору і, перш за все, занурений у молитву». Такими словами описує Папу кардинал Джордж Пелл. 
Детальніше...
YouTube - Відео з цього повідомлення електронної пошти

Католические праздники


Католические праздники Католицизм — самое мощное религиозное направление в христианстве (Фото: Marijus Auruskevicius, Shutterstock) Установите на Вашем сайте или блоге этот информер с ближайшими датами из раздела "Католические праздники". Получить код этого информера → Смотреть другие информеры → Особенности католических праздников Римско-католические церковные праздники, как и христианские праздники в целом, — сложное переплетение народных традиций и христианской обрядности. Дохристианский календарь аграрно-скотоводческих праздников, распределявшихся по временам года, отмечал важные в хозяйственной деятельности сроки наступления зимы, весны, лета и осени. Главная часть календарных и культовых праздников приурочивалась к зимнему и летнему солнцестоянию. Церковь стремилась прикрепить народные обычаи к определенным дням христианского календаря — церковным праздникам, дням памяти святых. Самого большого влияния Церковь добилась в католических странах — Испании, Португалии, Италии, Франции, Польше, странах Латинской Америки. Большую роль сыграли - характерные для католицизма - торжественная литургия, пышная обрядность и яркое музыкальное сопровождение, усиливающие эмоциональное воздействие на прихожан. Дни памяти определенных святых сделались не только днями обязательного посещения богослужения, но и вехами в распределении сельскохозяйственных работ, смены времен года. Праздники римско-католического литургического года Церковь святого Петра в Ватикане (Фото: Roca, Shutterstock) Римско-католический литургический год содержит два вида праздников: непереходящие и переходящие. Первые закреплены за определенными датами года, вторые каждый год меняют свое место в гражданском (Григорианском) календаре. Переходящие праздники всегда приходятся на весеннее время года в зависимости от даты празднования главного из христианских католических праздников — Пасхи, наступление которой исчисляется по лунному календарю. В 2013 году Пасха отмечалась 31 марта. Неподвижные и подвижные церковные праздники каждый год сочетаются иначе. Литургический год начинается с Адвента (от лат. adventus — пришествие), периода предрождественского Поста. Во время Адвента верующие готовятся ко второму пришествию Христа, вспоминают о предсказании пророков и Иоанна Крестителя о пришествии Спасителя. Католическая церковь считает Адвент временем всеобщего покаяния. Памятные дни отдельных святых, приходящиеся на период Адвента, не связаны с циклом рождественских обычаев. Это День святой Варвары — покровительницы ремесленников (4 декабря), День святого Николая (6 декабря) известен своим «детским» акцентом — дети ждут подарков, по традиции «приносимых» святым Николаем. Икона Девы Марии (Фото: Bogdan VASILESCU, Shutterstock) 8 декабря отмечается один из главных богородичных праздников — День непорочного зачатия Девы Марии, культ которой очень популярен в католицизме. Этот праздник был официально закреплен догматом папы Пия IX в 1954 году. Согласно католическому вероучению, избранница Отца Небесного, была чистой от последствий первородного греха от рождения. Рождество — один из важнейших христианских праздников, католики отмечают его 25 декабря. Содержанием его является факт рождения Девой Марией Сына Божьего Иисуса Христа. Это второй после Пасхи праздник с четырьмя Литургиями (Мессами): накануне вечером, ночью, на рассвете и днем. Церковь учит, что рождение Христа открыло возможность для спасения души и вечной жизни для каждого верующего. Во всех католических странах широко распространен обычай изготовления своеобразных яслей-вертепов. Этот обычай церковного происхождения приписывается святому Франциску из Ассизы. В католических храмах с 13 века устраиваются небольшие ниши, в которых изображаются сцены из легенды о рождении Христа с помощью фигурок из дерева, фарфора, раскрашенной глины. Со временем ясли стали ставить не только в храме, но и в домах перед Рождеством. Они стоят несколько недель до праздника Сретения. Домашние вертепы — макеты в застекленных ящиках, изображающие грот, в яслях лежит младенец Иисус, рядом Богоматерь, Иосиф, ангел, пришедшие на поклонение пастухи, а также животные — бык, осел. Изображаются сценки из народного быта: например, рядом со святым семейством помещают крестьян в народных костюмах. Рождество — семейный праздник. В канун праздника, в сочельник, традиционная семейная трапеза состоит из постных блюд. Это рыба, овощи и фрукты, сладости. После появления первой звезды, в храмах начинаются торжественные богослужения, присутствие на которых для католиков обязательно. В первый день Рождества подается праздничная пища — мясные блюда: свинина, индейка, гусь, ветчина. Изобилие на праздничном столе считается залогом благополучия в новом году. Повсюду принято дарить друг другу подарки. Рождество Христово в западной церкви стало праздноваться 25 декабря только в 4 веке. Ранее христиане отмечали его 6 января. Обычаи, приуроченные к Рождеству, распространяются на все «Рождественское двенадцатидневье». В этом цикле выделяются отдельные дни — 28 декабря — Память Невинных Младенцев — день воспоминания уничтожения по приказу царя Ирода всех младенцев, которые по возрасту могли быть Христом; 31 декабря — день святого Сильвестра, 1 января — День Нового года. Этот день посвящен Деве Марии. В 19 веке в католических странах в канун Нового года жгли большие костры и организовывали факельные шествия. Зимний цикл святочных праздников католики завершают Днем Богоявления (Эпифании), или «трех королей» — 6 января. Содержанием праздника является евангельское сказание о поклонении младенцу Иисусу королей (в иной традиции — волхвов) — Каспара, Мельхиора и Валтасара, пришедших с дарами в Вифлеем. В память о явлении Христа язычникам и поклонении трех царей, в храмах совершаются святые Мессы. По евангельской традиции, приношения волхвов, трактуются как приношения Христу-Царю — золото, Христу-Богу — ладан, Христу-человеку — мирро. 17 января — День святого Антонио — покровителя животных. Во Франции в этот день священники благословляют домашний скот, который хозяева приводят к церкви. 2 февраля праздник Сретения Господнего. В качестве обряда очищения в костелах святили свечи, а целые процессии с горящими свечами обходили улицы и поля. 3 февраля в День святого Блаза — патрона виноградарей и землепашцев опять святили свечи, но меньших размеров. 5 февраля — День святой Агаты отмечался церковным богослужением. Начало Великого сорокадневного Поста всегда приходится на Пепельную среду. Название ее произошло от старого обряда посыпания голов пеплом как символа отпущения грехов. Сохранилась древняя традиция, когда во время святой Мессы, после проповеди, священник посыпает горсткой пепла головы подходящим верующим, произнося слова: «Из праха вышел и в прах возвратишься». В период Поста (25 марта) отмечается праздник Благовещения, посвященный Деве Марии. Последняя неделя Великого Поста — «Страстная» или «Святая» неделя — литургически связана с Пасхой. В это время совершаются богослужения в память страданий и смерти Христа, тема которых — земная жизнь Иисуса Христа, начиная от входа его в Иерусалим. Каждый день Страстной недели почитается как «Великий». Сцена рождения Христа. Все действующие лица выполнены из дерева и раскрашены вручную. (Фото: Alexander Hoffmann, Shutterstock) Первый из них — праздник Пальмового (вербного) воскресенья, предшествующий Пасхальному. В этот день принято святить в церкви ветки пальмы, оливы, лавра, самшита, вербы. Большие ветки украшают сладостями, фруктами, лентами и преподносят детям. Освященные ветки прикрепляют к изголовью постели, у распятий, очагов каминов, в стойлах. С Великого четверга до полудня субботы молчат церковные органы и колокола. Это период Пасхального Триденствия (Triduum Paschalis) — четверг, пятница и суббота. Вечером в Великую Субботу во всех храмах начинается празднование великого Торжества. После захода солнца служится первая пасхальная Литургия (Месса) Пасхи — зажигаются пасхальные свечи. Центром Пасхального Торжества является воскресший Христос. Утром в Пасхальное воскресенье после торжественной утренней Мессы дети и молодежь обходят дома с песнями и поздравлениями, сходными с рождественскими колядами. Среди пасхальных развлечений наиболее популярны игры с крашеными яйцами: их кидают друг в друга, катают по наклонной плоскости, разбивают, разбрасывая скорлупу. Крашеными яйцами обмениваются родные и знакомые, крестные дарят их детям-крестникам, девушки — возлюбленным, в обмен на пальмовые ветки. В течение всей Пасхальной недели посещаются богослужения в церквях, продолжаются уличные представления на религиозные темы. Первый церковный праздник мая — «Обретение святого Креста» (3 мая), установленный в память нахождения «подлинного креста». Было принято освящать в церкви самодельные крестики и нести их на поля. В Испании разыгрывалось действо поисков креста императрицей Еленой (в сопровождении свиты, ряженой византийцами, ангелами, евреями) и установка его в костеле. 15 мая — День памяти святого Исидора-землепашца — покровителя Мадрида. У часовни с источником, где по преданию жил св. Исидор, собираются паломники, праздник превращается в народное гуляние. Вознесение Господне — переходящий праздник. Дата его передвигается в пределах мая — начала июня и приходится на сороковой день после Пасхи. Во Франции, в начале 20 века накануне Вознесения совершались трехдневные церковные молебны: в первый день молились о сенокосе, во второй — о жатве, в третий — об уборке винограда. На границе пасхального цикла и летних праздников стоит большой католический праздник «Божьего тела» (Corpus Domini, Corpus Cristi) в первый четверг после Святой Троицы. Это сравнительно новый католический праздник, официально учрежденный в память установления Иисусом Христом таинства причащения (Евхаристии). Католическая Церковь рассматривает Евхаристию как священный дар, оставленный Христом Своей Церкви. Этот праздник празднуется всеми католиками, но особо торжественно в Испании. В этот день устраиваются массовые процессии под звон колоколов с хвалебными гимнами, со свечами и хоругвями в руках. Во главе идет священник и несет под балдахином дарохранительницу с Евхаристическим Хлебом — Телом Христовым. Процессии обставляются с особой пышностью, по пути ее поперек улиц протягивают гирлянды цветов, украшаются зеленью, цветами и коврами балконы близлежащих домов, дорога устилается живыми цветами. У четырех алтарей на открытом воздухе читается Евангелие, затем все отправляются в храм на праздничную Литургию. Статуя святого Петра в Ватикане (Фото: JCVStock, Shutterstock) Рождество святого Иоанна Крестителя (24 июня) популярно у всех католиков. Отличительная черта Дня святого Иоанна — огни, костры, фейерверки, зажигаемые не только в деревнях, но и на площадях больших городов. Верующие ходят с факелами и на общие молебны в ближайшие часовни. Празднование Дня святого Иоанна продолжается несколько дней вплоть до Дня святого Петра и Павла (29 июня). Во Франции культ святого Иоанна распространен особенно широко: более тысячи церковных приходов считают его своим патроном. Почитание святых — одна из важнейших сторон католического вероучения. 15 августа — праздник Успения Богоматери. Он основывается на истине, что умершая естественной смертью и похороненная в Гефсимании Мария вознеслась на небо: после вскрытия ее гроба вместо останков был обнаружен букет роз. В 1950 году папа Пий XII особым декретом принял Догмат о телесном вознесении Богоматери на небо. Существует традиция в этот день приносить первые плоды нового урожая в дар Марии. Праздник сопровождается торжественным богослужением и церковной процессией. Последний крупный праздник римско-католического литургического года — Торжество Всех святых и День поминовения усопших, следующие один за другим 1 и 2 ноября. Праздник Всех святых был введен в начале 7 века папой Бонифацием IV, а позднее, в начале 11 века был установлен День поминовения усопших, со временем они слились в один день — День поминовения святых и усопших. Католическая Церковь считает соблюдение обрядов поминовения важным долгом всех верующих. Люди должны помнить тех, кто ушел из жизни, но могут, находится в Чистилище, где Бог очищает их, спасенных, от последствий греха. Сократить срок пребывания в Чистилище могут добрые дела и молитвы, покаяние живущих. Первый день католики проводят в храмах, участвуя в святых Мессах, а во второй день с самого утра отправляются на кладбище, часто с молитвами и песнопениями общей процессией. Там молятся, приводят в порядок могилы и оставляют горящие свечи. Праздник Христа-Царя завершает литургический год Римско-католической Церкви. Далее представлен список основных католических праздников. 

© Calend.ru

ПРАЗДНИКИ, ЗАВЕРШАЮЩИЕ ЛИТУРГИЧЕСКИЙ ГОД


Октябрь месяц юбилейный для нашей Парафии.

21.10.13  Одиннадцать лет освящения первой копии иконы Матери Божьей Ченстоховской.
   Во время святой литургии 21 октября 2002 года в Часовне Матери Божьей на Ясной Горе, что в Ченстохове, Отец Генерал Ордена Паулинов Изидор Матушевский освятил первую копию иконы, отправляющуюся в Мариуполь.
   И с того дня Чорная Мадонна взяла верных на Востоке Украины под свою опеку.
 Одиннадцать лет тому назад, в октябре месяце 2002 года, в городе Ченстохова, на Ясной Горе Его Преосвященство Генерал Изидор Матушевский пишет Декрет об основании Санктуария на востоке Украины, в Мариуполе.


Торжество Всех святых и
День поминовения усопших

   Последний крупный праздник римско-католического литургического года —Торжество Всех святых и День поминовения усопших, следующие один за другим 1 и 2 ноября.
   Праздник Всех святых был введен в начале VII папой Бонифацием IV, а позднее, в начале XI века был установлен День поминовения усопших, со временем они слились в один день — День поминовения святых и усопших.
   Католическая Церковь считает соблюдение обрядов поминовения важным долгом всех верующих. Люди должны помнить тех, кто ушел из жизни, но могут, находится в Чистилище, где Бог очищает их, спасенных, от последствий греха. Сократить срок пребывания в Чистилище могут добрые дела и молитвы, покаяние живущих. Первый день католики проводят в храмах, участвуя в святых Мессах, а во второй день с самого утра отправляются на кладбище, часто с молитвами и песнопениями общей процессией. Там молятся, приводят в порядок могилы и оставляют горящие свечи.
   Почитание мертвых является неотделимой частью истории человечества уже с самого ее начала. Оно входит органичной составляющей в верования как первобытного, так и современного человека. Проявления его разнообразны. С одной стороны это почитание, вера в охранительную силу духов умерших предков, с другой стороны - боязнь их мести. Католическая религия считает соблюдение обрядов поминовения важным долгом всех верующих. День поминовения усопших основан на догмате католицизма о чистилище. Люди должны помнить тех, кто ушел из жизни, но находится в чистилище и обязан очиститься от грехов. Сократить срок очищения могут добрые дела и молитвы, покаяние живущих и помнящих об усопших. День поминовения усопших был установлен аббатом Одило Клюнийским в 998 г. Поминать усопших начали уже в раннее средневековье. Под влиянием Клюнийской реформы этот обычай очень скоро распространился. 


   В этот день католики отправляются на кладбище, часто с молитвами и песнопениями, приводят в порядок могилы, ставят горящие свечи.




   Праздник Христа-Царя  завершает литургический год Римско-католической Церкви. (Отмечается в последнее воскресенье литургического года, 24 ноября).
   В воскресенье, следующее за праздником Христа Царя, (1 декабря 2013), начинается Адвент (Рождественский пост), первый период нового литургического года. Католические священники, служащие мессу в праздник Христа Царя, облачаются в белые одежды, а не в зелёные, как в рядовые воскресенья).


МОЛЯЩИМСЯ РОЗАРИЕМ В ОКТЯБРЕ

Веряне, молящиеся Розарием в октябре, могут получить индульгенцию.
Полную индульгенцию (при обычных условиях) могут приобрести те, которые в этом месяце молятся Розарием в каплице или в семье, в монашеской общине или в кругу набожных людей. Частичной же можно удостоиться, если молиться Розарием при других обстоятельствах.
Нужно не только молиться «десятки», но и набожно размышлять над тайнами. Часть Розария следует молиться полностью, без перерыва. При публичной молитве необходимо называть и вести тайны; при приватной молитве достаточно над ними размышлять.

ИНДУЛЬГЕНЦИЯ – это отпущение перед Богом временной кары за грехи, вина за которые уже изглажена в таинстве Покаяния. При определенных условиях верный может приобрести индульгенцию как для себя самого, так и для умерших через посредничество Церкви, которой Господь дал право распределять сокровища заслуг Христа и святых. Временная кара за грехи связана с тем, что любой из них (даже самый маленький) влечет за собой определенное зло и нарушает порядок в отношениях человека с Богом и миром. 

            Обычные условия, которые христианин обязан исполнить для получения какой-либо индульгенции (кроме того, что ему для этого необходимо быть крещенным и не отлученным от Церкви):
1. находиться в состоянии освящающей благодати;
2. иметь ясное и четкое намерение получить индульгенцию (осознавать, какие условия нужно выполнить, за кого ее пожертвовать);
3. набожно и своевременно исполнить определенное действие (в данном случае – помолиться Розарием должным образом). 

понеділок, 28 жовтня 2013 р.

Spotkanie modlitewne w intencji pokoju

Noc modlitwy w intencji pokoju - Jasna Góra 
Odpowiedź na wezwanie Gospy i papieża Franciszka do modlitwy o pokój
Program spotkania będzie miał charakter wieczornego nabożeństwa medziugorskiego z adoracją Najświętszego Sakramentu, rozważaniami różańcowymi, aktem zawierzenia Niepokalanemu Sercu Matki Bożej, modlitwą o uzdrowienie duszy i ciała z błogosławieństwem oraz konferencjami don Pietro Zorzy i innymi.
29/30 października 2013 r. Jasna Góra. Rozpoczęcie - Apelem o godz. 21. 00. Zakończenie - Godzinkami o godz. 4.00.
Organizatorzy: Czciciele Królowej Pokoju i duszpasterstwo elektroniczne „Dobre Słowa". Więcej informacji: 515175005. Zapraszamy wszystkich, nie tylko osoby związane z Medziugorjem.
Kolejne spotkanie odbędzie się 30 października 2013 r., godz. 17.00 – Parafia Matki Bożej Wniebowziętej, Jarosławice 17, 26-625 Wolanów, tel. 696 606 913 - ks. Antoni Koza

Ks. Pietro Zorza (czyt: dzorca) jest włoskim kapłanem – misjonarzem bardzo blisko związanym z Medziugorjem, gdzie po raz pierwszy przybył w 1986 roku. Od tego czasu żywo interesuje się tym, co dzieje się w tym uświęconym miejscu, rozpowszechniając orędzia Matki Bożej widząc w nich kontynuację objawień Maryi w Fatimie i Lourdes. Przez kilkanaście lat pracował jako misjonarz wśród Włochów w Szkocji i tam właśnie po raz pierwszy usłyszał o objawieniach w Medziugorju. Jest zaprzyjaźniony z wszystkimi widzącymi oraz z ojcami franciszkanami i dzięki temu zna wiele nie publikowanych nigdzie indziej faktów z pierwszych dni objawień, które są zamieszczone w jego dokumentalnej książce pt.: „Drogie dzieci, dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie”. Książkę tę (przetłumaczoną na język polski) można będzie nabyć podczas wizyty Księdza lub zamówić u Wydawcy.
Drogie dzieci, dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie - dziękuje w każdym orędziu Gospa.

Інформаційна розсилка новин за 28 жовтня 2013 р.

Мурафа прийняла сім’ї — свідків віри

28/10/2013
XII Всеукраїнське паломництво Круціяти Визволення Людини на тему «Сім’я — свідок віри та тверезості» відбулося в Мурафі (Вінницька обл.) 26-27 жовтня 2013 р. 
Детальніше...

Папа Франциск: Брати і сестри повинні молитися одні за одних, а Ісус є нашим братом...

28/10/2013
Ісус не перестає молитися та заступатися за нас, показуючи Небесному Отцеві ціну нашого спасіння – Свої рани. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у Ватикані, в понеділок, 28 жовтня 2013 р., 
Детальніше...

На батьківщину Папа полетить нескоро

28/10/2013
Святіший Отець сказав, що, певно, не потрапить до Аргентини раніше 2016 року. Такими були його слова під час зустрічі з випускниками єзуїтських шкіл з Уругваю. 
Детальніше...

День Усіх Святих і спомин Усіх Померлих Вірних

28/10/2013
1-4 листопада телеканал EWTN транслюватиме заходи під проводом Папи Франциска з нагоди дня Усіх святих і спомину усіх померлих вірних. http://www.youtube.com/watch?v=lou273yJgQ8 
Детальніше...

Коли син не хоче ходити до храму

28/10/2013
Більшість батьків жаліється, що їх підростаючі діти не хочуть ходити до Церкви. Пробують тиснути на них, щоб пішли врешті-решт до сповіді, щоб брали участь в Святій Месі. У неділю від раннього ранку починається буркотання матері і рішучий опір сина, 
Детальніше...

У Білорусі католики і православні спільно привели в порядок занедбаний цвинтар

28/10/2013
Перший міжконфесійний християнський «суботник» пройшов у Гомелі (Білорусь) 26 жовтня 2013 р. На старовинному покинутому Прудковському кладовищі зібралися віруючі гомельської католицької парафії Різдва Божої Матері, священики і десятки православних віруючих 
Детальніше...

Папа Франциск довірив усі сім’ї світу Пресвятій Родині

28/10/2013
Свята Родино з Назарету, розбуди у нашому суспільстві усвідомлення священного і непорушного характеру сім’ї, – молився Папа Франциск на завершення недільної Літургії у Ватикані. http://www.youtube.com/watch?v=B0osiNG2X94 
Детальніше...

Папа Франциск вручив нагороди черговим лауреатам “Премії ім. Ратцінгера”

28/10/2013
У суботу, 26 жовтня 2013 р., в Климентинському залі ватиканського Апостольського палацу, відбулося вручення «Премії ім. Ратцінгера» двом цьогорічним лауреатам, яке особисто здійснив Папа Франциск. 
Детальніше...

Реколекції для дівчат у Червонограді

28/10/2013
В  парафії Зіслання Святого Духа в Червонограді відбулись реколекції для дівчат на тему: "Я - маленький місіонер". З 21 24 жовтня діти мали змогу провести свій вільний час з Богом весело та корисно. 
Детальніше...

Як пізнати правдиву християнську сім’ю?

28/10/2013
Правдиві християнські сім’ї можна розпізнати по вірності, терпеливості, відкритості на життя та повазі до старших. Секретом цього всього є присутність Ісуса в сім'ї - сказав Папа Франциск, промовляючи до учасників XXI пленарного засідання Папської Ради у справ 
Детальніше...

Кардинал Дзівіш: «Церква потребує очищення»

28/10/2013
Під час урочистої Святої Меси кардинал Дзівіш, говорив на тему Церкви, про яку говорять тепер ЗМІ. «Тривають гострі дебати про Церкву, але Церква не боїться критики. Водночас потребує очищення. 
Детальніше...

Свято віри родин всього світу з Папою Франциском на площі Святого Петра

28/10/2013
Чоловік та дружина повинні разом молитися та молитися разом, тому що потребують Ісусової допомоги для того, щоб змогти одне одного щодня приймати та щодня один одному прощати. 
Детальніше...
YouTube - Відео з цього повідомлення електронної пошти

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці