Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

вівторок, 10 січня 2012 р.

Сакраментальна Послуга Хворих

В кожну Першу П’ятницю місяця священик приходить до хворих, щоб посповідати, уділити Таїнство Єлеопомазання і запричастити. Для цього потрібно приготувати хворого і місце, де буде вівтар (стіл) застелений білою скатеркою, хрест, свічка, трішки вати (потім потрібно вату спалити), щоб священик міг витерти пальці після уділення Єлеопомазання і вода для освячення (воду потрібно виляти у вазон), та малий стакан води з полотенцем, щоб священик міг обмити пальці після уділення Святого Причастя. Також можна приготувати свячену воду для окроплення хворого і помешкання. А перш за все потрібно по виключати радіо, телевізор, комп’ютер, телефони (стаціонарні і мобільні). Для священика потрібно приготувати крісло для сповіді і поставити його так, щоб священик не сидів спиною до Святого причастя. Перед приходом священика варто прив’язати собак (псів), щоб не нападали на священика. А напередодні (тобто в четвер – це дуже важливо) потрібно зателефонувати до костьолу і вияснити, чи нічого не змінилось. Добре було би знайти когось з парафіян, щоб міг Вас повідомляти про різні оголошення та зміни душпастирського розпорядку. Якщо бажаєте дати пожертвування священикові, то потрібно раніше все приготувати, щоб не бігати по хаті і до льоху маючи Святе Причастя в устах. Не годиться заговорювати священика, коли він приносить Святе Причастя, щоб встиг усіх посповідати і запричастити в цей визначений день. Хіба що є дуже важлива справа, то спокійно і тихо можна про це порозмовляти. Якщо потребуєте якісь молитви для сповіді, то попросіть про це священика.

Під час відвідин священика потрібно, щоб усі в дома були присутні на молитві і тільки на момент Сповіді вийшли в іншу кімнату, а потім знову повернулись на спільну молитву. Зустрічаємо священика і проводжаємо християнським привітанням: «Слава Ісусу Христу! – На віки слава!».

ТАЇНСТВО СПОВІДІ

Всі виходять в іншу кімнату і залишається тільки той, хто сповідається.

той, хто сповідається: В Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь. Слава Ісусу Христу!

Священик: На віки слава!

на початку сповіді не потрібно молитись (Отче наш, чи інші молитви), але після Сповіді, коли відправляєте покуту. І не потрібно чекати, щоб священик випитував Вас за гріхи, а самі розпочинайте говорити. І не просіть про різні речі, а перепрошуйте, бо на цьому полягає сповідь.

той, хто сповідається говорить: Сповідався (сповідалась) в минулому місяці, покуту виконав (виконала) і хочу перепросити Бога за такі гріхи………………

Більше гріхів не пам’ятаю, за всі щиро жалію і обіцяю виправитись.

Прошу про науку, покуту та прощення гріхів.

Після науки і назначення покути священик проводить молитву на відпущення гріхів, а хворий (хвора) б’ючись в груди повторює наступні слова: «Боже, будь милостивий мені грішному (грішній)». І коли священик благословляє, то потрібно перехреститись і поцілувати стулу – тобто єпитрахиль (хрестик на цій стулі), що означає вшанування Божої влади і священства.

Священик:Прославляймо Бога, бо Він добрий!

той, хто сповідається: Бо на віки Його Милосердя!

Священик:Бог простив тобі гріхи твої. Іди в мирі.

той, хто сповідається: Богу подяка.

Якщо потрібно, то можна собі записати покуту на папері, щоб не забути відправити.

ТАЇНСТВО ЄЛЕОПОМАЗАННЯ

Тоді всі рідні заходять, стають на коліна і спільно молимось.

Під час помазання хворого (хвору) святим єлеєм священик помазує хворого (хвору) перехрещуючи пальцем на чолі і на руках (на долонях, а не зверху). А в цьому часі хворий (хвора) повторяє: «Ісусе, я люблю Тебе!»

ТАЇНСТВО СВЯТОГО ПРИЧАСТЯ

Священик закликає віруючих до акту покаяння.

Священик: Брати і сестри, визнаймо наші гріхи, щоб ми стали гідними прийняти Святе Причастя.

Всі:Сповідаюся Господу Богу Всемогутньому і вам, брати і сестри, що безмірно согрішив я думкою, словом, учинком і недбальством (б’ючи себе в груди): моя провина, моя провина, моя дуже велика провина. Тому благаю Пресвяту, завжди Діву Марію, всіх ангелів та святих, і вас, брати і сестри, молитися за мене до Господа, Бога нашого.

Священик:Нехай помилує нас Всемогутній Бог і, відпустивши наші гріхи, приведе нас до вічного життя.

Всі:Амінь.

Пізніше всі молимось молитву Господню «Отче наш»

Всі:Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

І після слів священика: «Ось Агнець Божий, що бере гріхи світу. Блаженні ті, що на трапезу Агнця покликані», всі відповідають:

«Господи, я не достойний, щоб Ти прийшов до мене, але скажи лише слово, і одужає душа моя».

Священик подає Святе Причастя хворому (хворій) і каже слова: «Тіло Христа».

Той, хто приймає Святе Причастя, відповідає:

Амінь.

Пізніше священик омиває пальці у воді, яку слід вилити в вазон, проводить молитву, а в кінці всі відповідають: «Амінь».

На закінчення Обрядів Святих Таїнств священик усіх благословляє.

Священик:Господь з вами.

Всі: І з духом твоїм.

Священик:Нехай благословить вас Бог Всемогутній, Отець, і Син, і Святий Дух.

Всі:Амінь.

Священик:Перебувайте в мирі Господнім.

Всі:Богу подяка.

Священик виходить з помешкання, а всі ще залишаються на коротку приватну молитву, дякуючи Богу за Святі Таїнства.

Вату, в яку священик витирав пальці після помазання святим єлеєм, потрібно спалити.

Адреса Монастиря

Парафія Божого Тіла

Монастир Отців Паулінів

вул. Леніна 15

13-600 смт. Ружин

Житомирська обл.

тел. +38 (04138) 3-16-60

моб. +38-096-8096441

+38-098-8178628

+38-093-4571341

Отець Лаврентій

+38-063-6313309

+38-098-3895481

Отець Олександр

6 коментарів:

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці