Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

четвер, 20 грудня 2012 р.

Адвентові реколекції в Городку на Хмельниччині


Адвентові реколекції в Городку на Хмельниччині


o._janusz_andrzejewskiЗ 14 по 16 грудня 2012 р. в парафії Святого Станіслава єпископа та мученика у місті Городок на Хмельниччині, відбулися адвентові реколекції, які проводив відомий екзорцист о. Януш Марія Анджеєвський ОР. Основною темою цих реколекцій була тема молитви.

Адвент є часом наполегливості та навернення, щоб приготуватися до Господнього приходу, але також – часом радості, тому що «Очікування когось, кого любимо, є причиною радості», – сказав Бенедикт XVI на проповіді  в парафії Колле Пренестіно. 
О. Януш працював 2 роки екзорцистом у Київсько-Житомирській дієцезії і тому з свого досвіду знає, яким підступом сатана може заволодіти душею людини.
Священик розповідав, що люди перестають серйозно відноситись до сатани і цим дозволяють йому бути сильнішим. Мусимо усвідомити – сатана дійсно існує і має мільярди злих духів, а також людей, які співпрацюють з ним. Сатана діє через гординю: перш за все він вселяє думку, що людина розумна, добра, що Бог їй не потрібний, релігія не потрібна. Людина починає вірити в себе – я чудова, я талант. Людина таким чином покладається тільки на себе, вірить в те, що вона справиться з усім своїми труднощами без Бога. Людина має багато поганих звичок, вад. Однією з таких вад – є залежність. Хлопець, який постановляє кинути курити і йому це вдається, вихваляється, що йому це вдалося, що він герой, що він сильний. Але буває і так, що своєї постанови не може дотримати…Лише тоді приходить розуміння, що не герой, хоча пробував, але не вийшло. Питання - чому так сталося? Тоді розуміє, що в ньому є сильніша сила, яка його поневолює, керує ним. І це злий дух. У такому разі потрібно з вірою помолитись над людиною.
Ісус може звільнити від любої залежності. Чи я вірю в це? Брат Януш підкреслює, що від будь-якої вади, залежності Бог може звільнити людину.
Під час цих реколекцій отець Януш молився з вірою над усіма охочими парафіянами про зцілення Господом їх духовних і фізичних ран. Також він молився і екзерцизмував воду, сіль та оливкову олію, щоб потім можна було з вірою їх використати, як оборону від злого.
Парафіяни вдячні Богу за такі прекрасні реколекції під час яких о. Януш дав щедру поживу для роздумів, щоб можна було переосмислити своє життя, своє відношення до Бога, а також яке значення має молитва в людському житті.

Короткі нотатки з реколекціних катехиз
1 день реколекцій
Отець Януш розповідав, що дорога до пекла проста. Туди просто можна попасти, без будь яких зусиль. В Євангелії Матея Ісус говорить про те, що шлях на небо важкий. Єдиний шлях до Бога – це хрест. Щоб піти на небо потрібно пройти випробування. Допомогою від Бога на нашому життєвому шляху являється сумління, за допомогою якого людина може розрізняти де добро а де зло, щоб не попасти в пекло.
Людина повинна постійно провадити боротьбу з своїми вадами. Але без допомоги Бога вона з ними не справиться, бо надіється тільки на себе, а не на Бога. Потрібно попросити Бога про допомогу як слабка дитина. Сатана людині дає гордість.  Святі люди – це смиренні люди. Наш шлях до неба –це добра і смиренна молитва.
Як вірно відмовляти Розарій розказав нам св. Домінік. У Тулузі 1214 року перед ним з’явилася з Неба Матір Божа і попросила поширювати молитву на Вервиці поміж християнами. Він пояснював чудесну цінність святої Вервиці. Майже всі мешканці Тулузи прийняли цю побожну практику і розкаялися у своїх помилках. З часом відбулися у їхньому житті і звичаях великі зміни. Св. Людовік Гріньйон де Монфорт (1673-1716) вірив і проголошував правду про те, що молитва Розарія має велику силу і допомагає навертати і спасати людські душі. Він вважав, що Пречиста Діва Марія з усіх набожеств найбільше цінує Вервицю, бо через неї кожний християнин отримує прощення за провини, звільняється від гріха, прагнучи досконалості, зростає у ласці. Хто плаче, знаходить радість і спокій, хто в біді, - допомогу і розраду …
Отець Януш говорить, що в молитві повинно бути багато тиші, мовчання. В тиші людина перш за все може почути голос Бога. Бог в мовчанні говорить до людини. Молитва – це розмова з Богом. Розмова –не монолог, а діалог, де людина не тільки говорить, але й слухає Бога. Такою молитвою є Літургія. Діалог з Богом під час літургії вимагає того, щоб те, що вимовляємо устами, було згідне із тим, що носимо в серці. Євхаристія повинна бути молитвою з серця.
Щоб молитва була молитвою, потрібно просити Духа Святого, щоб Він надихав нашу молитву.

2 день реколекцій
Таїнство Покаяння і Примирення – це велика таємниця Божої любові й милосердя до грішних. Отець Януш детально розглянув п’ять умов таїнства Покаяння: іспит совісті, жаль за гріхи, тверде рішення більше не грішити, щира сповідь, відшкодування за гріхи Богу і ближньому. Він наголосив, що центром цього таїнства  є Бог, який зцілює людину. Людина повинна постаратись усвідомити собі своє відношення до ближніх, наскільки любить їх, наскільки відноситься до них байдуже. Людина повинна подумати над тим наскільки вона любить Бога, скільки часу вона присвячує на молитву.
Сказати - я грішний - це мало. Потрібно усвідомити собі, що своїми поганими вчинками, думками, словами ми причиняємо біль Ісусу на хресті. Ісус довів – що на небо веде хресний шлях. А в пекло легкий шлях.
Основна хвороба людей – це недостаток любові. Бог добрий Лікар, Батько. Потрібно просити Бога такими словами: «Боже зцілюй мене, я хочу бути повноцінною людиною, яка любить, радується, яка щаслива». Вимовляючи ці слова, вірити, що Бог вислухає.

3 день реколекцій
В Євангелії Матея Ісус дає таку обіцянку: „І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!” (28, 20). І цю обіцянку Ісус дотримує перебуваючи постійно на Євхаристії.
Ісус навчає нас молитись: „Ви ж моліться отак: Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліба нашого насущного дай нам сьогодні” (Мт.6:9-11).
Насушним хлібом є Ісус Христос. Отець Януш підкреслив, що Євхаристія – це наша пожива повсякденна. Людина без підтримки Бога є слабкою. Свої сили до життя вона повинна черпати на молитві під час Євхаристії, приймаючи Причастя.
Святий апостол Павло представляє Євхаристію: „Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде” (1Кор 11, 26). Служба Божа – це розп’яття Ісуса Христа.     Отець Януш наголосив, що під час кожної Літургії ми беремо участь в смерті Ісуса. І що кожна Євхаристія – це зустріч з вмираючим Ісусом. Заохотив усіх віруючих до споглядання частин розп’яття Ісуса Христа.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці