Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

понеділок, 17 березня 2014 р.

Папа: Ви читаєте Євангеліє щодня?

Щоденно читати Слово Боже і роздумувати над ним закликав 16 березня Папа Франциск у своїй катехизі перед молитвою «Ангел Господній».

Папа також наголосив на необхідності ділитися з іншими, особливо з тими, хто переживає труднощі, досвідом своєї віри і скарбами отриманих ласк. Ця місія, зазначив він, стосується кожного члена Церкви в будь-який час і в будь-якому місці. Кожен покликаний бачити потреби Божого народу і з любов'ю і ніжністю відповідати на них. Для цього потрібна підтримка всієї християнської громади. Саме молитва, на думку Папи, допомагає християнинові «спуститися з гори» і повернутися на низовину, де можна зустріти таких самих віруючих, які переживають труднощі, несправедливість, матеріальну і духовну бідність.
«Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам про подію Преображення, — зазначив Святіший Отець. Це другий етап шляху Великого посту: перший — спокуса в пустелі, ми чули про це в минулу неділю, другий — Преображення. Ісус «узяв Петра, Якова та Йоана, брата його, і повів їх одних на гору високу» (Мт. 17,1). Гора в Біблії є місцем близькості з Богом і особистої зустрічі з Ним, місцем молитви, на якому стоїш у присутності Господа. А там на горі Ісус виявляє себе трьом учням переображеним, сяючим, красивим. Потім з'являються Мойсей та Ілля та спілкуються з Ним. Його обличчя настільки сяє, а Його одяг настільки білий, що Петро засліплений так, що хоче залишитися там, затримати цей момент. У цей час звучить голос Отця, що оголошує Ісуса своїм улюбленим Сином, кажучи: «Його слухайте» (Мт. 17,5). Це слово дуже важливе! Наш Отець сказав це апостолам і говорить також нам: «Слухайте Ісуса, бо Він є Син мій улюблений».
Давайте залишимо це слово на наступний тиждень в голові й серці: «Слухайте Ісуса». І це не говорить Папа, це говорить Бог Отець до всіх: мене, вас, всіх! Це також допомога у подорожі великопісним шляхом. «Слухайте Ісуса». Не забувайте про це.
Це запрошення Бога Отця дуже важливе. Ми учні Ісуса ми покликані бути людьми, які слухають Його голос і серйозно приймають Його слова. Щоб слухати Ісуса, потрібно бути поруч з Ним, слідувати за Ним, як натовп в Євангелії, що слідував за Ним дорогами Палестини. Ісус не мав певної постійної катедри або амвона, Він був мандрівним учителем, який ніс своє навчання, що було дано Йому Отцем, долаючи відстані не завжди передбачувані і не завжди легкі.
Треба йти за Ісусом, щоб слухати Його. Але також ми слухаємо Ісуса в Його написаному Слові — Євангелії. Дозвольте мені поставити вам одне питання. Чи читаєте ви щодня уривок з Євангелія? Деякі — так, деякі — ні. Половина на половину. Це важливо! Ви читаєте Євангеліє? Це гарна річ мати невелике Євангеліє, невелике, і носити його з собою, у кишені, сумці, і читати невеликий фрагмент в будь-який час дня. У будь-який час дня я дістаю Євангеліє з кишені і читаю трохи, маленький фрагмент. Там є Ісус, Який звертається до нас через Євангеліє! Подумайте про це. Це не важко, навіть не повинні бути чотири Євангелія — одне з них, маленьке, з нами. Євангеліє має бути завжди з нами, тому що дає нам можливість слухати слова Ісуса.
У цьому епізоді Преображення я хотів би звернути увагу на два значущі елементи, які я описав у двох словах: підйом і спуск. У нас виникає потреба побути на самоті, піднятися на гору в простір тиші, щоб знайти себе і сприймати краще голос Господа. Це ми робимо в молитві. Але ми не можемо залишатися там! Зустріч з Богом у молитві знову підштовхує нас до того, щоб «спуститися з гори» назад на рівнину, де ми зустрічаємо багато братів і сестер, обтяжених життєвою напруженістю, хворобами, несправедливістю, відчуженням, бідністю, матеріальною і духовною. Цим нашим братам, які зустріли труднощі, ми покликані нести плоди досвіду, здобутого нами від перебування з Богом, ділячись отриманою благодаттю.
І це цікаво. Коли ми чуємо слово Ісуса і приймаємо його в наші серця, це слово зростає. Знаєте, як воно зростає? Діленням ним з іншою людиною! Слово Христа росте в нас, коли ми його оголошуємо, коли даємо його іншим! І це християнське життя. Це місія всієї Церкви, всіх хрещених, всіх нас — слухати Ісуса і нести Його іншим. Не забувайте на цьому тижні слухати Ісуса! І думати про Євангеліє. Ви зробите це? Наступної неділі скажіть мені, чи зробили це: взяли маленьке Євангеліє в кишеню або в сумку, щоб прочитати невеликий фрагмент протягом дня.
А тепер давайте звернемося до нашої Матері Марії, і довіримо себе її керівництву, щоб продовжити з вірою і щедрістю цю подорож Великого посту, намагаючись трохи більше «підніматися», щоб молитися і слухати Ісуса, і «йти» з братською любов'ю, проголошуючи Його», — сказав Папа на закінчення своїх роздумів.
За матеріалами: Католицький Оглядач

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці