Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

середу, 2 жовтня 2013 р.

Кілька думок про ангелів

Ангели… Як часто ми чуємо це слово, вимовляємо його, але не завжди розуміємо чи намагаємося зрозуміти, про що говоримо. Найчастіше згадуємо про ангела-охоронця, але дуже часто так називаємо просто людей, які комусь допомагають, опікуються чи захищають. Днем ангела називаємо іменини, не завжди розуміючи, до чого тут якраз ангел. І таких прикладів можна навести багато. В нашому світі, опанованому споживацтвом, зображення ангела з рекламними цілями можемо побачити у найневідповідніших місцях та контекстах, навіть відверто блюзнірських…
Ким насправді є ангели і яке їхнє завдання? Яку роль вони відіграють в історії спасіння? Катехизм католицької Церкви каже, що ангели – це духовні, невидимі, безтілесні і безсмертні створіння, обдаровані розумом та волею. Вони, неустанно споглядаючи Боже обличчя, Його прославляють, Йому служать та є Його посланцями, беручи участь у спасінні всіх людей. Святий Василій Великий навчав, що кожен вірний має біля себе ангела, як захисника та пастиря, який провадить у житті. І йдеться не тільки про захист від фізичних нещасть. Ангели допомагають людині на дорозі освячення, перестерігаючи перед гріхом, допомагаючи долати спокуси.
Церква єднається з ангелами, щоб покланятися Богові, призиває їхню допомогу, а деяких навіть вшановує під час окремих свят. Одним із таких свят є сьогоднішній Собор Архистратига Михаїла і всіх безтілесних сил. Візантійська Церква також окремо вшановує Архистратига Гавриїла. Його літургічна згадка припадає наступного дня після Празника Благовіщення Пресвятої Богородиці. Ангелам у Візантійській Літургії присвячений кожен понеділок. Латинська Церква свято Архангелів Михаїла, Гавриїла та Рафаїла відзначає 29 вересня, а 2 жовтня окремо вшановує ангелів охоронців.
Сучасна людина неспроста забуває про справжні роль та завдання ангелів. Те, що бачимо довкола, може поставити під сумнів їхню можливість захистити нас від тривожних явищ і небезпек сучасного життя. Щоб повірити в дійсну допомогу ангела охоронця, необхідна справжня віра, переконання в тому, що світ та все, що у ньому, наповнені живою присутністю Бога, Який кожного знає по імені. Про це нещодавно пригадував і Папа Венедикт XVI. Під час проказування молитви «Ангел Господній» в неділю, 2 жовтня 2011 р., він сказав: «Дорогі друзі, Господь завжди зблизька та дієво присутній в історії людства, та супроводжує нас через особливу присутність Своїх ангелів, (…) служителів Божої турботи про кожну людину. Від початку до години смерті, людське життя огорнуте їхнім неустанним захистом».
Святкуючи сьогодні Собор безплотних сил, бажаємо усім вам, дорогі радіослухачі, а особливо тим, хто носить «ангельські імена», передовсім – Михайлам та Михайлинам, уміти протягом всього життя співпрацювати з могутніми заступниками, яких кожному з нас посилає Милосердний Отець, щоб за їхньою допомогою оминати тілесні й духовні небезпеки, а коли прийде відповідний час, разом з ними стати перед Божим обличчям, приєднуючись до небесного славослов’я.
Будь ласка, проголосуйте за цю статтю: 
Середня оцінка: 4.74, Проголосувало: 39
Теґи:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці