Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

понеділок, 10 лютого 2014 р.

Свята Схоластика

Римо-катол.: 10 лютого (обов’язковий спомин) 
Свята Схоластика (бл.480 – 10 лютого 542) була сестрою-близнючкою св. Бенедикта. Вони народилися в Нурсії (нині місто Норсія у Сивілінських горах), й сьогодні над місцем їхнього колишнього будинку стоїть скромна церква св. Бенедикта.
Схоластика була воістину рідною душею для св. Бенедикта. Супроводжувала його в подорожах і наслідувала його спосіб життя, присвяченого Богові. З дитинства прийнявши богопосвячення, зростала в монастирі Роккаботте. Коли св. Бенедикт заснував перший монастир поблизу Суб’яко, вона заснувала подібний монастир для дівчат. Там св. Схоластика й жила, в П’юмаріолі, де донині стоять два монастирі: чоловічий – св. Бенедикта, й жіночий – св. Схоластики. Неподалік монастиря є грот, у якому брат із сестрою зустрічалися й провадили духовні бесіди. Звичай щорічної зустрічі зберігся й під час їхнього перебування на Монте-Кассіно.
З історії життя св. Схоластики найбільш відомий епізод, як вона силою молитви викликала шалену зливу, аби не відпускати у зворотній шлях свого брата, з яким заговорилися допізна. До цієї історії варто додати кілька подробиць. Ця зустріч була останньою на землі. За три дні після неї св. Схоластика залишила цей світ, а св. Бенедикт побачив у своєму вікні голубку – як її душу. Він поховав сестру в могилі, яку готував для себе самого.
Натомість того вечора, коли вони заговорилися допізна, св. Бенедикт прагнув повернутися, аби брати не тривожилися (до ери мобільних телефонів ще було далеко). Схоластика ж на його ласкаве дорікання відповіла: «Я тебе просила, ти ж не бажав мене вислухати. Тому я звернулася до Бога – і була вислухана».
Ці прекрасні слова варто пам’ятати всім, бо вони можуть бути застосовані у прерізних ситуаціях. Не завжди можна порозумітися з людиною, навіть якщо це давній співробітник, близький друг, родич або – як св. Бенедикт – рідний брат. Натомість Бог розуміє всі наші справжні потреби, підстави яких, буває, ми й самі не можемо доладно викласти іншій людині.
Реліквії св. Схоластики знаходились у Фльорі, куди були перевезені після нападу лонгобардів на Монте Кассіно, які зруйнували бенедиктинський монастир 587 року. Зараз її реліквії перебувають у Ле Мані, частку має відбудований Монте Кассіно. Свята Схоластика вважається духовною матір’ю всіх родин сестер-бенедиктинок. Вшановувана як покровителька Ле Мана і Суб’яко.
В іконографії св.Схоластика представлена з голубом, у бенедиктинському хабіті. Атрибути: хрест, книга, посох княгині.
Каплиця св.Схоластики в бенедиктинському монастирі на Монте Кассіно.

© Copyright «CREDO» 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці