Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

середу, 26 лютого 2014 р.

Папа розповів кому уділяти Таїнство Єлеопомазання

Папа Франциск
У середу, 26 лютого, під час загальної аудієнції Папа продовжив цикл катехиз, присвячених церковним Тайнствам. Цього разу Святіший Отець поділився роздумами про Таїнситво Єлеопомазання.
Свою катехизу цієї загальної аудієнції з вірними Святіший Отець присвятив Таїнству Єлеопомазання, яке дозволяє відчути співчуття Господа Бога до людини. Папа пригадав, що в минулому це Таїнство називалось «останнім намащенням», оскільки його розуміли як духовну підтримку перед смертю. В Римо-Католицькій Церкві це Таїнство тепер називають «Таїнством намащення хворих», що, на думку Єпископа Риму, допомагає нам дещо розширити наша бачення досвіду хвороби та терпіння, вміщуючи їх у горизонт Божого милосердя.
Святіший Отець зазначив, що усю глибину таїнства Єлеопомазання можемо зауважити у біблійній притчі про доброго самарянина, описаній в десятому розділі Євангелії від Святого Луки. «Кожного разу, як удіяється це Святе Таїнство, Господь Ісус, в особі священика, стає близьким до того, хто страждає чи хворіє чи є похилого віку», — наголосив Папа Франциск, пригадуючи що добрий самарянин із притчі намастив рани побитого чоловіка олією та вином. Олія нагадує нам про той єлей, що його саме для Святого Таїнства Єлеопомазання кожного року посвячує єпископ під час Служби Божої у Великий Четвер. «А вино, натомість, є знаком любові і ласки Христової, що випливають з дару Його життя, відданого за нас, і що виявляються в усьому своєму багатстві у сакраментальному житті Церкви», – підкреслив Папа.
В євангельській притчі також розповідається про те, що самарянин привіз хворого до заїзду і довірив його господареві, заплативши за нього і пообіцявши, що покриє всі інші видатки, які той матиме з цим хворим чоловіком. «Ну, хто ж є цей господар заїзду? Ним є Церква, християнська спільнота, ним є ми, яким кожного дня Господь Ісус довіряє тих, які страждають тілом чи душею, щоб ми могли далі виливати на них, без обмежень, усе Його милосердя та все Його спасіння», – наголосив Святіший Отець.
Він нагадав, що це завдання християнської спільноти щодо терплячих у виразний спосіб підкреслене в Посланні Святого апостола Якова: «Нездужає хтось, між вами? Хай прикличе церковних пресвітерів і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє. І молитва віри спасе недужого та й Господь його підніме, і як він гріхи вчинив, вони йому простяться» (Як 5,14-15). Отож, мова йде про практику, яка вже існувала в часах апостолів. Ісус Христос навчив Своїх учнів любові до хворих і терплячих, надаючи їм здатність і завдання далі щедро роздавати в Його ім’я полегшення та мир, через особливу благодать Таїнства Єлеопомазання. Але Папа пригадав, що це Таїнство не повинно уділятись виключно з огляду на бажане оздоровлення, за всяку ціну намагаючись отримати чудо зцілення. Бо найголовнішою є впевненість у близькості Ісуса до хворої і страждаючої людини. Святіший Отець зазначив, що кожний, хто має більше, ніж 65 років може просити, щоб йому уділили це Таїнство.
Папа зауважив, що часто люди бояться кликати священика до хворого, бо бояться налякати недужого; а також вважають, що такі відвідини прогнозують близьку смерть. Але це зовсім не так! Священик приходить, щоб допомогти хворому чи людині похилого віку і принести їм полегшення. Через це святе Таїнство приходить Ісус, підбадьорюючи недужого чи старенького, даючи йому силу та надію, благословляючи його, прощаючи йому його гріхи. Найбільше підбадьорення, що випливає із цього Святого Таїнства, — це сам факт, що Христос наближається до людини, яка страждає, подаючи їй Свою руку, пригадуючи про те, що ніщо (ні зло, ні смерть) не може відлучити її від Господа. На закінчення свого повчання Папа заохотив вірних плекати звичай уділення Таїнства Єлеопомазання, запрошуючи священика до наших важкохворих та стареньких.
За матеріалами: Радіо Ватикану

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці