Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

четвер, 6 лютого 2014 р.

Святий Павло Мікі і сподвижники

Римо-катол.: 6 лютого (обов’язковий спомин)
Історія мучеництва Павла Мікі зі сподвижниками може слугувати ілюстрацією до того, що всім людям варто думати про відповідальність за свої слова. А також до того, що хтось скаже, а дістанеться неповинному.
Павло Мікі народився в Кіото 1565 року. Навчався у єзуїтів, які взагалі тоді були єдиними християнськими місіонерами в Японії. Вступив у Товариство Ісуса, маючи 22 роки; незадовго до своїх священицьких свячень був арештований, в ув’язненні зустрівся з іншими переслідуваними християнами. Усіх їх було 26 чоловік, вони померли 1597 року.
Певною мірою зрозуміло, що щирі християни підуть навіть на смерть за свою віру; але чому японська місія раптом зазнала гонінь? XVI століття для Японії – час, який мало чим відрізняється від І-ІІ століть християнства в Римській імперії. Солдатські імператори Рима, які блискавично змінювали один одного на тронах, гнали християн за непослух «богам і владі». Воєнні правителі Японії намагалися збудувати сяку-таку державну єдність, якій загрожували іноземні держави та їхня віра (читай – Іспанія і християнство). Коли не надто розумний моряк із корабля «Сан Феліпе» ляпнув, що скоро Іспанія добереться й сюди, сьогун Тойотомі Хідейоші видав указ про вигнання всіх місіонерів. А тих, хто не послухався, виловили, пригнали з Міяко до Нагасакі і розіп’яли.


Не варто думати, що св.Павло Мікі був очільником якоїсь спільноти. Він став першим мучеником-єзуїтом у Японії, але в цій групі було ще шестеро місіонерів-францисканців, які прибули з Філіпін. Крім Павла, було ще двоє мирян, катехізаторів з Осаки, які склали обітниці приналежності до єзуїтів уже в ув’язненні; решту становили францисканці-терціарії, наймолодшому з яких було 12 років.

Сьогодні місце їхньої смерті в Нагасакі зветься Пагорбом Мучеників.

© Copyright «CREDO»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці