Парафія Пресвятої Діви Маріі Неустанної Допомоги, Бровари

Парафия Божьей Матери Ченстоховской. Мариуполь.

четвер, 2 травня 2013 р.

Травневий Молебінь


В травні збираємося біля стіп Матері Божої, щоб прославити її. Як виник цей звичай?
Травневий Молебінь – богослужіння, котре відправляється в травні в Католицькій Церкві на честь Богородиці, під час котрого співається або відмовляється Лоретанську Літанію і Під Твою милість.
Початок цих набоженств є набагато старіший, ніж загально вважається. Збирання вірних і спів пісень на честь Матері Божої було відоме на Сході вже в V столітті. В І тисячолітті в Західній Церкві травень, як місяць присвячений Марії, переживали тільки в деяких помісних Церквах. Лише на переломі XIII іXIV ст. виникла ідея щоб цей місяць присвятити Марії. Першим, хто подав цю ідею був іспанський король Альфонс Х. цей правитель часто запрошував до участі в травневих молебнях, сам приймав в них участь і своїм підданим наказував збиратися у вечірніх годинах на молитву біля фігури Матері Божої. Домініканець бл. Хайнріх Сеусе, учень Еккарта, відомого середньовічного містика згадував, що в дитинстві збирав в травні квіти і ніс їх до стіп Матері Божої. Любив сплітати з квіток вінки і класти їх на голову статуї Богородиці. Матір Божа винагородила його за це візією слави, яку має в Ангелів. В 1549 році в Німеччині видавали книжечку під назвою «Духовний травень», де вперше названо травень місяцем Марії. В життєписі св. Филипа Нері читаємо, що він збирав біля фігур та ікон Марії дітвору, співав з ними пісень, збирав квіти і заохочував складати на Її честь квіти, духовні жертви і самозречення. За автора властивих травневих молебнів вважається єзуїта о. Ансоляні (1713). Він у королівській каплиці в Неаполі щодня влаштовував концерт пісень на честь Матері Божої, котрий закінчувався Адорацією Пресвятих Дарів.
За найбільшого апостола травневого молебня вважають єзуїта о. Муззареллі. В 1787 році він видав брошуру, в якій пропагував травневі молебні. Цю брошуру він розіслав до всіх єпископів Італії. Сам запровадив цей молебінь в Римі в церкві єзуїтів IlGesu. Папа Пій VII травневі молебні обдарував індульгенціями (відпустами). Подальші індульгенції за травневий молебінь, який складається з Лоретанської Літанії, проповіді і благословення Пресвятими Дарами - додав в 1859 р папа бл. Пій ІХ. В середині ХІХ ст травневі молебні були прийняті в майже всіх країнах.
На наших землях вперше травневий молебінь впровадили єзуїти в Тернополі в 1838 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці

Парафія Матері Божої з Люрд в с. Зарудинці